Uitându-ne în urmă, consumul unui pahar de vin în fiecare zi a fost mult timp legat de starea bună de sănătate. Acest lucru se întâmplă desigur atâta timp cât un pahar e un pahar și nu devine… o sticlă. Vinul protejează împotriva bolilor de inimă și creier, bolilor coronariene, accidentelor vasculare cerebrale, bolii Alzheimer și altor forme de demență. Consumatorii de vin chiar prezintă rate mai mici de apariție a anumitor tipuri de cancer comparativ cu nonconsumatorii.
În general, consumatorii de vin trăiesc mai mult decât consumatorii de bere sau alte băuturi alcoolice. Cu toate acestea oamenii de știință s-au întrebat dacă într-adevăr vinul este un elixir atât de puternic. Vinul roșu conține antioxidanți puternici, care au propietăți de potecție asupra sănătății. Pe de altă parte, consumatorii de vin s-ar putea să aibă mai multă grijă de ei, să mănânce mai sănătos și să facă mai multe exerciții fizice regulate spre deosebire de consumatorii de bere. Cu alte cuvinte, poate vinul să devină un indicator de referință pentru un anumit stil de viață?
Consumatorii de vin aleg un stil de viață mai sănătos
Un nou studiu, realizat în Danemarca, sugerează că beneficiile vinului sunt datorate cel puțin alegerilor dietetice inteligente ale cunoscătorilor de vin. Cercetătorii danezi au analizat 3,5 milioane de încasări în supermarketuri și au constatat că consumătorii de vin tindeau să cumpere mai multe fructe, legume, carne slabă și brânzeturi în comparație cu alți cumpărători.
Consumatorii de bere, pe de altă parte, aveau cărucioarele pline de semipreparate cum ar fi mezelurile, carnea semipreparată, produsele zaharoase și băuturile răcoritoare.
Aceste liste de cumpărături divergente sugerează că alegerea stilului de viață poate deveni mai importantă decât tipul de alcool pe care o persoană îl consumă, când vine vorba de determinarea riscului de mortalitate.
Alte modele demografice apărute printre băutorii de vin danezi ar putea influența, de asemenea, scăderea ratei de mortalitate. Ei tind să aibe studii superiore, să aibă o situație financiară mai bună și să aibă o formă fizică mai bună decât consumatorii de bere. Rezultate similare au fost găsite și într-un alt studiu realizat în Statele Unite ale Americii, în care au fost analizați locuitori ai Californiei. Acest lucru ne sugerează că descoperirea nu este doar un capriciu al studiului actual, desfășurat în Danemarca.
Se pare că, indiferent unde locuiesc, consumatorii de vin tind să prefere dieta mediteraneană, bogată în alimente proaspete și sănătoase, grăsimi nesaturate precum cele din uleiul de măsline și pește, consumând un minim de grăsimi din alimente semipreparate și din categoria celora care înfundă arterele.
Oamenii de știință ne amintesc faptul că vinul însoțește, de obicei, o masă, ceea ce înseamnă că alcoolul poate fi mai bine tolerat de organism. În timp ce berea sau alte băuturi spirtoase tind să fie consumate mai mult pe stomacul gol, de exemplu la un meci de fotbal, în fața calculatorului sau la bar.
Vinul este sănătos
În vin au fost identificați aproximativ 6.000 de antioxidanti, în special în vinurile roșii. În general și alimentele care au un pigment închis la culoare, cum ar fi afinele, cireșele, spanacul sau varza sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți și foarte sănătoase.
Consumul zilnic a unei cantități moderate de orice fel de alcool subțiaza sângele și previne formarea cheagurilor de sânge.
În concluzie…
Putem spune, deci, că combinația ideală este reprezentată de consumul de vin roșu alături de o masă sănătoasă, bogată în alimente slabe, crudități și pește. Dacă mai adăugăm la acestea și un program zilnic de exerciții fizice, putem fi siguri că vom evita multe probleme de sănătate și ne vom putea bucura din plin de viață.