O nutriție inteligentă și sportul practicat consecvent ani de zile pot fi combinația câștigătoare pentru prevenirea multor boli, prelungirea duratei și calității vieții și reprezintă soluția ideală pentru a ne menține tineri și frumoși pentru o perioadă lungă de timp. Cu toții am auzit pentru prima dată de acest principiu de la bunicile noastre, așa că acum ne sună aproape desuet și alegem mai degrabă să trăim clipa și să avem grijă de nevoile corpului nostru doar din când în când.
Această strategie pare, de cele mai multe ori, să funcționeze pe moment, însă după ce depășim 35 sau 40 de primăveri natura pare să întoarcă foaia și cu fiecare 30 de zile care trec, pielea, mușchii și întreg corpul pare să mai îmbătranească un an.
Pentru a evita acest scenariu neplăcut, prima măsură pe care trebuie să o iei este să îți adaptezi alimentația în funcție de anotimp. Alimentele de sezon, crescute cât mai natural și consumate cât mai aproape de momentul culegerii sunt cel mai bun medicament. Alimentele de sezon conțin în medie de cinci ori mai multe substanțe active decât legumele crescute artificial sau cele importate, care au parcurs săptămâni întregi până să ajungă pe rafturile magazinelor.
Mai jos este o listă cu alimentele pe care ar trebui să le includem în meniul nostru pe tot parcursul toamnei:
Carnea de curcan
Are cel mai scăzut conținut de grăsime și este cea mai hipocalorică dintre toate tipurile de carne. În plus, abundă în vitamine din grupul B (foarte utile în reglarea hormonilor sexuali în afecțiuni precum menopauza sau sindromul premenstrual), zinc, fier, cupru, seleniu și triptofan, care contribuie la starea de bine.
Un consum regulat de carne de curcan stimulează metabolismul, aduce nutrienți valorosi pentru sănătatea pielii, combate depresia, insomnia și previne anemia, reglează apetitul și contribuie la buna funcționare a sistemului nervos.
Cruciferele
Legumele din familia cruciferelor (varza, conopida, guliile sau broccoli) au un conținut foarte scăzut în calorii, aproximativ 15–20 cal/100 g și sunt bogate în vitamina C, acid folic, betacaroten, potasiu, fibre și bioflavonoide, indoli, monotreptene și fitocomponenți sulfurați.
Conform cercetărilor medicale aceste ingrediente sănătoase au puterea de a preveni numeroase forme de cancer. Totuși, consumul ridicat de crucifere este contraindicat persoanelor care au un metabolism leneș sau suferă de hipotiroidie.
Ardeii grași și ardeii capia
Indiferent de culoare, ardeii se număra printre legumele cu cel mai scăzut conținut caloric, oferind aproximativ 25 cal/100 g. În plus, au conținut ridicat de vitamina C, vitamina A, bioflavonoide și antioxidanți care luptă împotriva stresului oxidativ și încetinesc procesul de îmbătrânire.
Sfecla roșie
Consumul de sfeclă roșie scade nivelul de colesterol din sânge, reduce riscul de boli cardiovasculare, stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, intestinelor, sistemului limfatic și a sistemului imunitar. Sfecla roșie este bogată în zinc, fluor, seleniu, mangan, potasiu, magneziu, fibre, acid folic și fier.
Dovleacul
Dovleacul este fruntaș în categoria alimentelor dense în nutrienți și sărace în calorii. O felie de dovleac are aproximativ același număr de calorii ca o felie de pâine (aprox. 80-90 calorii), însă conține dublul rației zilnice recomandate de vitamina A, 3 g de fibre, 2 mg fier și 450 mg de potasiu. Consumul de dovleac ameliorează dispoziția, scade riscul de cancer și hipertensiune și menține sănătatea pielii prin conținutul bogat în vitamine din grupul B, betacaroten, fier, zinc, potasiu și glucide cu absorbție lentă.
Dovleacul și semințele de dovleac sunt, de asemenea, foarte benefice pentru sănătatea sexuală masculină, fiind recomandate în afecțiuni precum cancerul de prostată, prostatita sau hiperplazia benignă de prostată. Semințele de dovleac conțin în plus o cantitate importantă de acizi grași omega 6.
Nucile
Sunt alimente foarte bogate în calorii, așadar trebuie consumate cu moderație, porția corectă fiind de 4-5 nuci. Aportul caloric pe care îl aduc compensează cu un conținut bogat în acizi grași, proteine, vitamine din grupul B, vitamina E, potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, cupru, seleniu și fibre. Consumul de nuci este la fel de eficient în reducerea colesterolului din sânge ca medicamentele dedicate, în plus au rol în protecția cardiovasculară, buna funcționare a glandei tiroide și accelerarea metabolismului.
Strugurii
Bogați în minerale (magneziu, seleniu, potasiu, calciu) și fitonutrienți, strugurii negri au reale calități antioxidante. Consumați cu tot cu coajă și semințe, aceștia furnizează organismului o doza importantă de taninuri, acid ellagic, resveratrol, acizi grași esențiali și izoflavonoide, care neutralizează acțiunea nocivă a radicalilor liberi.
Strugurii negri încetinesc îmbătrânirea, contribuie la menținerea elasticității pielii și cartilajelor, inhibă efectul nicotinei și al altor produși toxici, au rol detoxifiant și curăță organismul (în special ficatul) de substanțele nocive rezultate din metabolism.
Perele
Sunt fructele ideale pentru persoanele care își doresc să scadă în greutate, însă au o sensibilitate pentru dulciuri. Deși sunt dulci, au un indice glicemic mic, iar zahărul pe care îl conțin este absorbit treptat în sânge. În plus, datorită conținutului ridicat de fibre sunt eficiente în prevenirea senzației de foame.
Merele
Alimente de sezon, merele sunt printre alimentele cu cel mai bun raport între nutrienții și beneficiile pe care le oferă organismului versus conținutul caloric. Sunt bogate în fibre solubile, așadar reglează tranzitul intestinal și au proprietăți diuretice. În plus, conținutul bogat în potasiu și antioxidanți contribuie la scăderea riscului de boli degenerative.
Gutuile
Sunt alimentele ideale pentru o gustare săracă în calorii, dar care previne senzația de foame și pofta de dulciuri pentru mult timp. În plus, conținutul lor bogat în vitamina C le conferă reale proprietăti anti-aging.
Voi în ce rețete ingenioase ați inclus aceste alimente de sezon, delicioase și pline de beneficii?